عوامل اجرای هات تپ

اجرای هات تپ

در عملیات های مربوط به خطوط لوله عوامل و متغیرهای متفاوتی دخیل اند که بعضاً می توانند با هم تناقض داشته باشند. به عبارتی ممکن است پیشبرد یک متغیر با مانعی از سوی یک متفیر دیگر مواجه شود و به همین ترتیب فرایند دچار آسیب و ایراد شود. اجرای هات تپ نیز که از مصادیق انجام کار گرم روی خطوط لوله است از این قاعده مستثنی نبوده و در خصوص آن نیز می بایست تمامی تدابیر لازم به بهترین و دقیق ترین شکل ممکن اتخاذ شده باشد.

در این شرایط برای اجرای هات تپ به بهترین شکل ممکن باید تمامی این عوامل را شناسایی کرد، آن ها را بر حسب اولویت و اهمیتی که در کار گرم انشعاب گیری دارند رتبه بندی نمود و تأثیری که هر یک می تواند بر دیگر داشته باشد را مورد بررسی و آزمون قرار داد تا هیچ نکته ای برای اجرای هات تپ از قلم نیفتاده باشد. در صورت تداخل این متغیرها با یکدیگر، باید راهکاری اتخاذ شود که هر دو متغیر به نفع پیشبرد هدف تعدیل شوند.

بنابراین برای اجرای هات تپ به شکل بهینه باید گام های زیر را برداشت:

اجرای هات تپ (hot tap operation)

در کنار این عوامل، می توان به متغیرهای محیطی نظیر آب و هوای منطقه در روزهایی که عملیات قرار است انجام شود، میزان مواد شیمیایی و قابل احتراق منتشر در محیطی که کار در آن اجرا می شود، خدمات ایمنی محیطی که کارفرما بر حسب قرارداد در اختیار تیم اجرای هات تپ می گذارد و از این قبیل را از عوامل تعیین کننده در اجرای هات تپ برشمرد.

مجری کار موظف است ابتدا تمامی این متغیرها را شناسایی کرده و آن ها را بر حسب اهمیتی که دارند اولویت بندی کند. ضریب دهی به هر یک از این عوامل بر حسب اهمیت نیز از اقداماتی است که می توان برای برنامه ریزی دقیق تر پروژه به انجام رساند.

در مورد دیگر برای مثال فشار پایین سیال بار دیگر اجرای جوشکاری نازل روی خط لوله را با مشکل مواجه می کند چرا که سیال درون لوله نقش خنک کننده خط را ایفا خواهد کرد. در این قسم شرایط نیز باید تدابیر لازم نظیر افزایش مقطعی فشار سیال و یا تغییر نازل و استفاده از نازل های مکانیکی را اتخاذ کرد.

اجرای عملیات هات تپ روی خطوط لوله

انجام مراتب فوق به بهترین شکل ممکن نیاز به دو پیش شرط دارد؛ اول آن که مجری کار مدکور دانش علمی و مهندسی کافی و نیز تجربه اجرایی و عملی مناسب برای تدوین چنین دستور کاری را داشته باشد. مجری کار باید بر حسب درگیری در پروژه های اجرایی پیشین نسبت به تمامی عواملی که هر یک به نحوی می تواند بر فرایند اثرگذار باشند آگاهی داشته و اقدامات برای درج دقیق همه این عوامل را اتحاذ کند. نکته دوم که به همان اندازه حائز اهمیت است اهتمام و تعهد فرد به انجام امور به بهترین شکل ممکن است. او باید توجه کافی به تمامی فاکتورها داشته و هیچ عامل تعیین کننده ولو جزئی و کم اهمیت را از قلم نیاندازد. مجری فرایند اجرای هات تپ باید بداند که خدمتی که به کارفرما می دهد دارای حساسیت های بالایی است و در صورت بروز هر گونه آسیب در هر یک از زیرفرایندهای اجرای هات تپ، نه فقط خود دچار خسارت مالی، فنی و اعتباری می شود، بلکه کارفرما نیز ممکن است دچار آسیب هایی ناشی از اهمال مجری کار گرم شود.

بنابراین برای یک پیمانکار به همان میزان که آینده و اعتبار کار مخدوش مهم است، حفظ ایمنی و سلامت مجموعه تحت مدیریت کارفرما باید اهمیتی بیشتر داشته باشد. این امر خصوصاً زمانی اهمیت بیشتری خواهد یافت که بدانیم عملیات های اجرای هات تپ اغلب در مجتمع های پالایشگاهی و پتروشیمی انجام می گیرد و بروز کوچک ترین آسیب در فرایندهای جزئی می تواند اختلال هایی بزرگ در روند انجام کار ایجاد کند.